
ČAŠNÍK,SERVÍRKA
6444 H
Forma, spôsob a organizovanie štúdia:
Dĺžka
vzdelávania
a prípravy:
Podmienky na prijatie do študijného odboru:
z
z
Spôsob ukončenia
vzdelávania
a prípravy:
Doklad o dosiahnutom
vzdelaní:
z
Poskytnutý stupeň vzdelania:
Pracovné uplatnenie
absolventa:
z
z
z
Nadväzná odborná
príprava: |
denné štúdium absolventov základnej školy
3 roky
úspešné ukončenie
9. ročníka základnej školy,
zdravotná
spôsobilosť uchádzača,
preukázanie požadovaných vstupných vedomostí
záverečná
skúška,
vysvedčenie o záverečnej skúške,
výučný list
stredné odborné vzdelanie podľa ISCED 3 C
učebný
odbor pripravuje absolventov na výkon povolania
čašník,
servírka, ktorí sa uplatnia ako zamestnanci reštaurácií,
hotelov a ostatných zariadení spoločného stravovania
po úspešnom vykonaní záverečnej skúšky sa absolvent môže
uchádzať o štúdium v nadstavbovom študijnom odbore pre
absolventov 3-ročných učebných odborov nadväzujúcich na
predchádzajúcu prípravu v SOŠ a získať úplné stredné
odborné vzdelanie |
Učebný odbor 6444 H čašník, servírka pripravuje absolventov
so všeobecnovzdelávacím základom, s odbornými teoretickými
vedomosťami a praktickými zručnosťami tak, že je schopný
vykonávať kvalifikovanú činnosť pri obsluhe v reštauráciách,
hoteloch a ďalších zariadeniach spoločného stravovania.
Všeobecná zložka vzdelávania v odbore vychádza zo skladby
všeobecno-vzdelávacích predmetov učebného plánu.
V jazykovej časti vzdelávania je príprava zameraná na slovnú
a písomnú komunikáciu na ovládanie oznamovacieho odborného
prejavu v slovenskom jazyku, na vyjadrovanie v bežných
situáciách spoločenského alebo pracovného styku v cudzom jazyku.
V spoločenskovednej časti je vzdelávanie a príprava zameraná na
vedomosti o vývoji ľudskej spoločnosti, na základné princípy
etickej a náboženskej výchovy, dodržiavanie zásad spoločenského
správania a spoločenského protokolu.
V prírodovednej časti je vzdelávanie zamerané na ovládanie
základného učiva prírodovedných predmetov: matematiky, chémie,
informatiky.
Uvedený učebný odbor vychádza zo skladby odborných povinných
a voliteľných predmetov učebného plánu.
V časti odborných predmetov je vzdelávanie a príprava zameraná
na oblasť ekonomiky, spoločenskej komunikácie, potravín
a výživy, stolovania, technológie prípravy pokrmov,
a hospodárske výpočty. Pripravuje absolventa na prácu v
malokapacitných a veľkokapacitných stravovacích zariadeniach,
kde prevláda strojová výroba so zavedenou mechanizáciou za
použitia výpočtovej techniky. Praktická zložka prípravy sa
uskutočňuje v 1. – 3. ročníku výučbou odborného predmetu odborný
výcvik. Dôraz sa kladie na získané vedomosti, zručnosti a návyky
v stolovaní, príprave jedál, dodržiavaní hygienických zásad a
predpisov.
Na prijatie do učebného odboru 6444 H čašník, servírka
prichádzajú do úvahy žiaci s dobrým zdravotným stavom, bez
vážnejších chýb reči. Nesmú trpieť poruchami pohybového
systému, vážnym poškodením chrbtice, vážnym poškodením horných
a dolných končatín. Nesmú mať chronické a alergické ochorenia
kože a dýchacích ciest. Prekážkou prijatia do odboru sú choroby
srdca, záchvatové stavy a nervové choroby, najmä ochorenia
centrálneho nervstva, sprevádzané poruchami koordinácie
a funkcie. Nesmú trpieť psychickými poruchami. Uchádzači majú
mať dobrý sluch a zrak, s prípadnou korekciou skla, musia mať
vyšetrenie na bacilonosičstvo v zmysle platných predpisov.
Neoddeliteľnou súčasťou teoretického a praktického vyučovania je
problematika bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, požiarnej
ochrany a hygieny práce.
Nácvik a precvičovanie činností, ktoré zodpovedajú prácam
zakázaným mladistvým príslušným rezortným zoznamom, môžu žiaci
vykonávať pri výučbe len v rozsahu určenom učebnými osnovami. Ak
to vyžaduje charakter činnosti, určia učebné osnovy z hľadiska
bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a hygieny práce
podmienky, za ktorých sa môže výučba žiakov uskutočňovať.
KUCHÁR
6445 H
Forma, spôsob a organizovanie štúdia:
Dĺžka
vzdelávania
a prípravy:
Podmienky na prijatie do študijného odboru:
z
z
Spôsob ukončenia
vzdelávania
a prípravy:
Doklad o dosiahnutom
vzdelaní:
z
Poskytnutý stupeň vzdelania:
Pracovné uplatnenie
absolventa:
z
z
Nadväzná odborná
príprava: |
denné štúdium absolventov základnej školy
3 roky
úspešné ukončenie
9. ročníka základnej školy,
zdravotná
spôsobilosť uchádzača,
preukázanie požadovaných vstupných vedomostí
záverečná
skúška,
vysvedčenie o záverečnej skúške,
výučný list
stredné odborné vzdelanie podľa ISCED 3 C
učebný
odbor pripravuje absolventov na výkon povolania
kuchár,
ktorí sa uplatnia ako zamestnanci reštaurácií, hotelov a
ostatných zariadení spoločného stravovania
po úspešnom vykonaní záverečnej skúšky sa absolvent môže
uchádzať o štúdium v nadstavbovom študijnom odbore pre
absolventov 3-ročných učebných odborov nadväzujúcich na
predchádzajúcu prípravu v SOŠ a získať úplné stredné
odborné vzdelanie |
Učebný odbor 6445 H kuchár pripravuje absolventov
so všeobecnovzdelávacím základom, s odbornými teoretickými
vedomosťami a praktickými zručnosťami tak, že je schopný
vykonávať kvalifikovanú činnosť pri príprave jedál v
reštauráciách, hoteloch a ďalších zariadeniach spoločného
stravovania.
Všeobecná zložka vzdelávania v odbore vychádza zo skladby
všeobecno-vzdelávacích predmetov učebného plánu.
V jazykovej časti vzdelávania je príprava zameraná na slovnú
a písomnú komunikáciu na ovládanie oznamovacieho odborného
prejavu v slovenskom jazyku, na vyjadrovanie v bežných
situáciách spoločenského alebo pracovného styku v cudzom jazyku.
V spoločenskovednej časti je vzdelávanie a príprava zameraná na
vedomosti o vývoji ľudskej spoločnosti, na základné princípy
etickej a náboženskej výchovy, dodržiavanie zásad spoločenského
správania a spoločenského protokolu.
V prírodovednej časti je vzdelávanie zamerané na ovládanie
základného učiva prírodovedných predmetov: matematiky, chémie,
informatiky.
Uvedený učebný odbor vychádza zo skladby odborných povinných
a voliteľných predmetov učebného plánu.
V časti odborných predmetov je vzdelávanie a príprava zameraná
na oblasť ekonomiky, spoločenskej komunikácie, potravín
a výživy, technológie prípravy pokrmov, stolovania
a hospodárske výpočty. Pripravuje absolventa na prácu v
malokapacitných a veľkokapacitných stravovacích zariadeniach,
kde prevláda strojová výroba so zavedenou mechanizáciou za
použitia výpočtovej techniky. Praktická zložka prípravy sa
uskutočňuje v 1. – 3.ročníku výučbou odborného predmetu odborný
výcvik. Dôraz sa kladie na získané vedomosti, zručnosti a návyky
v príprave jedál, stolovaní, dodržiavaní hygienických zásad a
predpisov.
Na prijatie do učebného odboru 6445 H kuchár prichádzajú do
úvahy žiaci s dobrým zdravotným stavom, bez vážnejších chýb
reči. Nesmú trpieť poruchami pohybového systému, vážnym
poškodením chrbtice, vážnym poškodením horných a dolných
končatín. Nesmú mať chronické a alergické ochorenia kože
a dýchacích ciest. Prekážkou prijatia do odboru sú choroby
srdca, záchvatové stavy a nervové choroby, najmä ochorenia
centrálneho nervstva, sprevádzané poruchami koordinácie
a funkcie. Nesmú trpieť psychickými poruchami. Uchádzači majú
mať dobrý sluch a zrak, s prípadnou korekciou skla, musia mať
vyšetrenie na bacilonosičstvo v zmysle platných predpisov.
KADERNÍK
6456 H
Forma, spôsob a organizovanie štúdia:
Dĺžka
vzdelávania
a prípravy:
Podmienky na prijatie do študijného odboru:
z
z
Spôsob ukončenia
vzdelávania
a prípravy:
Doklad o dosiahnutom
vzdelaní:
z
Poskytnutý stupeň vzdelania:
Pracovné uplatnenie
absolventa:
z
z
Nadväzná odborná
príprava: |
denné štúdium absolventov základnej školy
3 roky
úspešné ukončenie
9. ročníka základnej školy,
zdravotná
spôsobilosť uchádzača,
preukázanie požadovaných vstupných vedomostí
záverečná
skúška,
vysvedčenie o záverečnej skúške,
výučný list
stredné odborné vzdelanie podľa ISCED 3 C
v službách ako zamestnanci holičstva, kaderníctva,
kaderníckeho salónu, v malých a stredných firmách;
samostatné podnikanie (živnosť)
po úspešnom vykonaní záverečnej skúšky sa absolvent môže
uchádzať o štúdium v nadstavbovom študijnom odbore pre
absolventov 3-ročných učebných odborov nadväzujúcich na
predchádzajúcu prípravu v SOŠ a získať úplné stredné
odborné vzdelanie |
Uvedený učebný odbor vychádza zo skladby všeobecno-vzdelávacích
predmetov. V jazykovej časti je vzdelanie zamerané na dobrú
znalosť pravidiel spisovného slovenského jazyka, kultivovaného
prejavu, verbálnej a neverbálnej komunikácie. Vo zvolenom cudzom
jazyku na komunikáciu v bežnom odbornom styku so zákazníkom a na
ovládanie pravidiel spoločenského správania sa v osobnom a
pracovnom styku. V spoločensko-vednej časti je vzdelávanie
zamerané na získanie vedomia o vývoji ľudskej spoločnosti, o
podstate právneho štátu, o pravidlách a zásadách slušného
správania a morálky, základov filozofie, čo pomáha dotvárať
všeobecné vzdelanie absolventa. V prírodovednej časti je
vzdelanie zamerané na ovládanie učiva stredoškolskej matematiky,
informatiky, chémie potrebného pre odborné predmety.
Pre prijímanie do učebného odboru z hľadiska zdravotného stavu
uchádzačom prekážajú:
-
poruchy funkcie pohybového systému,/ploché nohy a postihnutie
chrbtice/,
-
choroby dýchacích ciest,
-
kožné
choroby a alergie,
-
závažné ochorenia centrálnej nervovej sústavy,
-
ochorenia srdca,
-
bacilonosičstvo,
-
zraková a sluchová ostrosť,
-
myopia.
Do učebného odboru je možné prijať len uchádzačov, ktorých
zdravotnú spôsobilosť pre uvedený odbor posúdil a na prihláške
potvrdil dorastový lekár, prípadne odborný detský lekár.
Neoddeliteľnou súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu je
bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci, požiarna ochrana a
hygiena práce.
|